Tylko jeden ser, ale za to jaki…

To czego zaczęliśmy wymagać od żywności, to: autentyczność. Stąd popularność ruchu slow food, produktów regionalnych czy ekologicznych owoców. Właśnie dlatego spada sprzedaż jedzenia z taśmy produkcyjnej. Nie przestało przecież być smaczne. Podejrzewam, że smak sztandarowych produktów niewiele się zmienił: Coca Cola smakuje zapewne jak przed laty, a hamburgery są nawet lepsze (a przynajmniej mają coraz ładniejsze zdjęcia). Przestały jednak być autentyczne. Jedno jest pewne: Yusufowi Suleimanowi autentyczności nie brakuje.

Processed by: Helicon Filter;

Pojawia się na wrocławskim Bazarze Smakoszy niemal od początku. Jego uśmiech i łagodne usposobienie są najlepsza reklamą dla produktów, które przywozi. Z zadowoleniem patrzę jak jego stoisko rozwija się, jak ewoluuje – od prostego stolika do szafy chłodniczej, plakatów i opisów sera – nie tracąc przy tym nic z jakości (i ceny!), sprzedawanych serów. Widzę też, to co pewnie również dostrzegają klienci Szarlatana, jak córka sprzedawcy zmienia swa rolę, przekształca się z nieco znudzonej obserwatorki, we właścicielkę przedsiębiorstwa.

Processed by: Helicon Filter;

Tym co sprawiło, że piszę o Panu Suleimanie są naturalnie jego cypryjskie sery. Wśród nich króluje Hellim Halloumi – ser podpuszczkowy  z mleka krowiego z dodatkiem mięty. Koloru lekko kremowego z wyraźnymi listkami zioła. Mokry. Zaryzykuję stwierdzenie, że można by go umiejscowić między korycińskim, a mozzarellą. Charakteryzuje się niezwykłym, delikatnym lecz wyraźnym smakiem. Świetnie skrzypi na zębach, jeszcze ładniej niż podróby oscypków. Wytwórca – urodzony Cypryjczyk, który powołuje się na trzystuletnią rodzinną tradycję serowarską  – uważa, że należy go spożywać przede wszystkim na ciepło, po roztopieniu, ale nie dajcie mu się zwieść. Jeżeli kiedyś odkryjecie ten kawałek słonecznej wyspy w samym środku mglistego Wrocławia, spróbujcie go „na zimno” – jeżeli ładnie się uśmiechniecie, to prosto z olbrzymiego tasaka pana Suleimana.

 

Processed by: Helicon Filter;

Processed by: Helicon Filter;

Processed by: Helicon Filter;

SER-CYPRYJSKI-BLOG-06

 

 

 

 

Chwilowo nie mogę znaleźć namiarów na cypryjską serowarnię – gdyby komuś zależało, proszę pisać. Odnajdę lub pobiorę nową wizytówkę.

Share Button
  • Odwiedzin20162

Opublikuj komentarz