Szok!? Ser z sera.

Właśnie przez media przebiega fala oburzenia, otóż „okazało się”, że popularne „masło” nie zawiera w sobie masła. Zastanawiam się gdzie byli wcześniej wszyscy oburzeni? Przecież takie kontrole pokazują to raz za razem, ale wydaje się, że te odkrycia to i tak, tylko szczyt góry lodowej. A jeżeli masło zawiera w sobie 80% masła, to to już jest masło?


Urząd
[UOKiK ] przypomina, że zgodnie z unijnym rozporządzeniem masło to produkt składający się z tłuszczu mlecznego w ilości od 80 do 90 proc *

Co zatem jest w pozostałych 20%?

Zwróćmy też uwagę na przedział, który wyznacza rozporządzenie: 80-90 procent. Dlaczego nie do 100 procent?

Identycznie sprawa przedstawia się z większością produktów – ilością cukru w cukrze i sera w serze.

A gdyby tak w serze był tylko ser?

Niedorzeczne? Zapewne, ale nie niemożliwe. Od kilku lat w Polsce odbywa się prawdziwa rewolucja – wracamy do prawdziwych produktów – do truskawek, które można zjadać prosto z krzaczka – bez mycia i bez strachu, że język poparzy się jakimś świństwem, do chleba, który będzie godzien tej nazwy czy do sera pełnego sera. Te ostatnie, produkowane bezpośrednio w gospodarstwach zyskały nawet swoją nazwę, wspólne określenie: Polskie sery zagrodowe – została wymyślona, a z pewnością rozpropagowana przez Gienia Mientkiewicza, który od lat tropi prawdziwe sery.

Zajadam się nimi.

Tak jak i w przypadku piór, cykl serowarskich opowieści zaczynam z przytupem, czyli:

Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny – już sama nazwa wskazuje, że ser musi być wyjątkowy – jako żywo bowiem, o żadnych Wiżajnach nie słyszałem. Chciałem zobaczyć gdzie robi się te wyśmienite sery, wszedłem do google maps i się zgubiłem. Bardzo dobrze – prawdziwe jedzenie powstaje z daleka od cywilizacji, dróg i wyczynów mogących rozsławić czymś okolicę. Skoro nawet satelity nie płoszą pasących się krów, te mogą w spokoju przeżuwać trawy i zioła, które wyrastają w specyficznym klimacie jezior, dolin i pagórków okolic Wiżajn.

Udało mi się przy drugim podejściu. Wiżajny są naturalnie nad jeziorem Wiżajny. Jeżeli komuś jeszcze ta nazwa nic nie mówi, dodam że to daleko. Tak daleko jak tylko się da, dalej jest już tylko koniec świata tj. Litwa i Okręg Kaliningradzki. Trochę bliżej jest do Puszczy Białowieskiej i do Suwałk nawet. Czyli najczystsze, spokojne tereny Podlasia.

Ser powstaje w kilku gospodarstwach, występujących pod wspólna nazwą „Stowarzyszenia Macierzanka”, to z którego pochodził mój ser mieści się na ul. Suwalskiej 17A, 16-407 Wiżajny (warto spojrzeć na mapę i porównać z lokalizacją i otoczeniem jakiejś znanej, „markowej” fabryki sera, można też spojrzeć na Street View – prawdziwe gospodarstwa kontra fabryczne baraki).

Łatwo uwierzyć w to, że tradycja wyrobu tego sera sięga niepamiętnych czasów. A czemu miałaby nie sięgać? W rolniczym kraju to naturalne, pewnie też zbytnio nie zmienił się specyficzny mikroklimat tego miejsca.

Ser zamówiłem, a jakże – przez Internet. Zawiodą się jednak Ci którzy oczekują płatności kartą, wyspecjalizowanych sklepów i kuriera pukającego do drzwi na drugi dzień. Na ser czekałem dokładnie tydzień, trzeba się było prosić. Przyszedł jednak świeżutki – co pozwala mi wyobrażać sobie, że został zrobiony specjalnie dla mnie. W dodatku zapłaciłem za niego dopiero po odbiorze. Nie „przy odbiorze”, po odbiorze. Odebrałem ser, po kurierze ślad nie został, spróbowałem – a jakże. I puściłem przelew. Rzadki dziś przejaw zaufania do obcych, wysłać towar i liczyć na zapłatę, po jego otrzymaniu. Chcę jeść żywność tworzoną tylko przez takich ludzi!

Processed by: Helicon Filter;

Wielkim plusem jest też brak ograniczeń, co do ilości zamawianego sera. Częstokroć zdarza się, że producenci wysyłają tylko większe partie. W tym wypadku można zacząć nawet od kilkuset gram – na zdjęciach: krążek 2,5 kg Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny – biały oraz dwa wędzone serki po ok 700g Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny – wędzony – jasnobrązowy. Sery powstają ze świeżego krowiego mleka. Widać na nich ślady od sita i siatki, z czasem też barwa nieco ściemniała.

ser-wizajny--blog-chwile-na-miare-stanislaw-karolewski01

ser-wizajny--blog-chwile-na-miare-stanislaw-karolewski04

Ser świeży jest delikatny, kremowy z wiekiem nabiera wyrazistości. Wyczuwa się w nim posmak wiejskiego masła. Jest ciągliwy z niewielkimi dziurami. Świetnie się topi – po stopieniu smak i zapach wyostrzają się, staje się lekko kwaskowy, wcześniej lekko wyczuwalny zapach masła staje się dominujący. W obu wersjach świetnie się komponuje z pomidorem.

ser-wizajny--blog-chwile-na-miare-stanislaw-karolewski07

Ser wędzony – drewnem liściastym jak podaje producent: olchą i brzozą. Ten dym jest od razu wyczuwalny, intensywny – zostaje w powietrzu i na dłoniach. W smaku, jak na ser wędzony – jest bardzo delikatny – niezaznajomionym z bogactwem serów skojarzy się z oscypkiem. Także tu z czasem smak staje się bardziej wyrazisty. Radzę zamówić od razu dwa sery – jeden zjeść świeży, bo nie da się go nie zjeść. Drugiemu pozwolić się podsuszyć – jest jeszcze smaczniejszy.

ser-wizajny--blog-chwile-na-miare-stanislaw-karolewski06

Sery są produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych, zdobyły masę nagród – zainteresowanych odsyłam na stronę „Stowarzyszenia Macierzanka”.

Nie zachęcam jednak do zamówienia sera. Wręcz przeciwnie. Teraz będzie asekuranctwo – proszę o nim potem pamiętać – nie będę przyjmował skarg i zażaleń. Pragnę Was ostrzec. Kto sięgnie po polskie sery zagrodowe, będzie chciał więcej. Rozsmakuje się w nich i przepadnie. Produkty seropodobne już mu nie wystarczą. Decyzję proszę podejmować rozważnie.

ser-wizajny--blog-chwile-na-miare-stanislaw-karolewski05

ser-wizajny--blog-chwile-na-miare-stanislaw-karolewski08

ser-wizajny--blog-chwile-na-miare-stanislaw-karolewski09

ser-wizajny--blog-chwile-na-miare-stanislaw-karolewski10

Processed by: Helicon Filter;

*(źr.: http://pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136159,17287844,1_4_mln_zl_kary_za_falszo         wanie_masla__UOKiK_przypomina_.html)

 

Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny  z gminy Wiżajny i Rutka Tartak

Share Button
  • Odwiedzin16586

Opublikuj komentarz